הקיץ הישראלי דורש מזגן אפקטיבי ויעיל כדי לעבור אותו בשלום, עם זה אף אחד לא יתווכח. החלק המצער הוא שקנייה של מזגן איכותי, ולפעמים גם עלות ההפעלה שלו כל הקיץ, יכולות להכביד עלינו לא פחות מהחום העז. אז מה עושים? בוחרים נכון, כמובן.
התאמה נכונה של סוג המזגן לצרכים שלכם ושל הבית או המשרד שלכם תעזור לכם לא רק ליהנות מקיץ קריר ומרענן, אלא גם לחסוך באנרגיה, לצמצם בהוצאות, ובכלל לעבור את הקיץ בשלום. זה הזמן להבין מה ההבדל בין מזגן אינוורטר לכל שאר סוגי המזגנים, איך הוא עובד, מה היתרונות שלו ולמי הוא מתאים.
איך עובד מזגן שאיננו מזגן אינוורטר?
ראשית חשוב להבין מהי האסטרטגיה של מזגן "רגיל" כדי לשמור על טמפרטורה קבועה בבית. בכל מזגן קיים מנוע חיצוני בעל מדחס, שאחראי להניע את פעולת הקירור, להזרים אוויר דרך מערכת המזגן ולצנן אותו לפני שייפלט בחזרה לאוויר החדר. על מנת לווסת את מידת הקור הנפלטת מהמזגן, יש לנו שתי אסטרטגיות עיקריות:
- האחת היא להתאים את עוצמת המזגן לגודל החלל שאותו הוא נועד לקרר. כלומר, עוד במעמד הקניה נבחר את המזגן לפי עוצמת המדחס, הנמדדת לרוב במספר כוחות סוס (או בתפוקות קירור/חימום – BTU), והיא זו שתקבע כמה קור/חום מסוגל המזגן לייצר.
- מרגע שהמזגן נבחר והותקן, נותרה לנו רק אסטרטגיה אחת לוויסות הטמפרטורה: תרמוסטט פנימי במזגן מרגיש מתי הטמפרטורה בחדר עולה או יורדת מעבר לנקודה מסוימת, ומכבה ומדליק את המנוע בהתאם. כלומר, המנוע עצמו מסוגל לפעול ב-100% או ב-0%, אין לו מצב ביניים.
הבשורה של מזגן אינוורטר
הייחודיות של מזגן האינוורטר היא היכולת שלו לווסת את תפוקת המנוע בהתאם לדרישות מזג האוויר ומספר הנוכחים בחלל באותו רגע. כאשר מד הטמפרטורה שולח פקודה להגביר או להפחית את תפוקת הקירור/חימום, המדחס מסוגל להתכוונן כך שיעבוד בעוצמה משתנה בין 10% ל-100% מיכולת התפוקה של המנוע.
התוצאה היא טמפרטורה מדויקת וקבועה יותר בחדר, בלי פרקים של חום גבוה מדי או קור מוגזם, אלא רק הטמפרטורה המדויקת שבחרתם אתם. ואף חשוב מכך, מאחר והמזגן פועל בדיוק בעוצמה הנדרשת ממנו ולא יותר מזה – הוא חסכוני בצורה חסרת תקדים מבחינת צריכת האנרגיה, מדובר על חיסכון של כ-50% מצריכת החשמל, מה שחוסך לכם מאות ואלפי שקלים לאורך זמן.
אם נצרף לכך גם ממשק מזגן חכם עם יכולת לווסת את עוצמת פעולת הקירור/חימום בחדרים השונים של הבית, שליטה מרחוק ועוד – נקבל את המזגן החסכוני והיעיל ביותר שאפשר לרכוש לבית שלכם.
מתי משתלם לרכוש מזגן אינוורטר?
כפי שהדגמנו בפסקאות הקודמות, מזגן אינוורטר הוא יקר יותר לרכישה ולהתקנה מצד אחד, וחסכוני לתפעול מצד שני. המשמעות היא שמזגן אינוורטר איננו מתאים לכל בית ולכל מצב, אבל במקרים שבהם הוא נחוץ – אין קניה חכמה יותר מאשר מזגן אינוורטר.
אז מתי מומלץ לבחור במזגן אינוורטר?
- במקומות שבהם צפויה להידרש מהמזגן עבודה מאומצת – משרדים, בית מרובה חדרים, חנויות שבהן הדלת צפויה להיפתח ולהיסגר פעמים רבות במהלך היום.
- כאשר יש צורך או שאיפה לשלוט במזגן בכל חדר בנפרד. במקרים מסוימים ניתן להשיג תוצאה דומה בעזרת מזגן מיני מרכזי, אולם ככלל אצבע תמיד עדיף לבחור במזגן מולטי אינוורטר על פני מזגן מיני מרכזי מבחינת יעילות, אסתטיקה וחיסכון בחשמל.
- בבתים מרובי חדרים, מזגן מולטי אינוורטר משתלם מאחר והמנוע חזק במיוחד וניתן לחבר לו כמה מאיידים שתבחרו – אחד לכל חדר. התקנה פשוטה ואסתטית יותר.
- כאשר תקנות הבניין מגבילות את מספר מנועי המזגן החיצוניים שניתן להתקין. כפי שצוין, מזגן מולטי אינוורטר דורש רק מנוע חיצוני יחיד, ואליו אפשר לחבר כמה מאיידים שתבחרו.
- כאשר הבית או המשרד ממוקמים באזור קר במיוחד ורצוי כי המנוע החיצוני ימשיך בפעולתו ולא יכבה כאשר הטמפרטורה המבוקשת מתקבלת.
איפה כדאי לרכוש מזגן אינוורטר?
מי שבוחר בהתקנת מזגן אינוורטר מעוניין במכונה שתהיה עמידה במשך שנים רבות קדימה, שתגיע עם אחריות ארוכה, ושתבצע עבודה יעילה ואפקטיבית כך שלא יהיה צורך באף פתרון קירור/חימום נוסף.
המשמעות עבורכם היא שמזגן אינוורטר קונים אך ורק מחנויות מוכרות המציעות איכות מוכחת לאורך זמן וגם אחריות לאורך שנים. מבחינת חברת הייצור של המזגן, אין חברה אחת שמצטיינת בייצור מזגני אינוורטר מכל סוג ועבור כל צורך, אבל כן חשוב לבחור באחת מהחברות הגדולות והמוכרות כמו אלקטרה, תדיראן, טורנדו ועוד.